Museumcollectie
Online zoeken in de collectie
Een groot deel van de museumcollectie is intussen digitaal beschikbaar. Je kan in onze online databank op zoek gaan naar kunstwerken.
Collectie Museum Hof van Busleyden
De collectie van Museum Hof van Busleyden is door de eeuwen heen organisch en historisch gegroeid. Vandaag bestaat de museumcollectie uit een veelzijdige verzameling van zo’n 24.000 objecten. De Mechelse collectie is onderverdeeld is een aantal afdelingen en deelcollecties. Het leeuwendeel van de collectie is ondergebracht in het erfgoeddepot, Depot Rato.
Kerncollectie
In de collectie van Museum Hof van Busleyden bevindt zich een groot aantal werken uit de Bourgondische en de vroeg-Habsburgse periode. Het gaat onder meer over een omvangrijke verzameling Mechels albast en gepolychromeerd houtsnijwerk, vroege drukken met werk van Rembert Dodoens, Abraham Ortelius en rederijkersblazoenen. De collectie telt ook Bourgondische topstukken, zoals de reeks Besloten Hofjes, een tapijt met een voorstelling van De slag om Tunis van Jan Cornelisz Vermeyen en schilderijen van Michiel Coxcie, Pieter Coecke van Aelst, Hans Bol en Jan van Battel.
Daarnaast heeft Mechelen als barokke zetel van de katholieke kerk een grote collectie barokke schilderkunst, wandtapijten en beeldhouwwerken. Door hun sterk katholieke karakter bevinden deze objecten zich niet enkel in de collectie van Museum Hof van Busleyden, maar ook in de acht historische kerken van Mechelen.
Het museum werkt nauw samen met de kerken om deze collecties beter te ontsluiten en in te zetten voor onderzoek en tentoonstellingen. Het gaat hier over kunstenaars zoals Lucas Faydherbe, Peter Paul Rubens, Maria Faydherbe, Nicolaas van der Veken, Jan Frans Boeckstuyns, David Vinckboons, Daniël Seghers en Lucas Franchoys.
Beeldende kunsten
Binnen de beeldende kunsten bezit de stad een omvangrijke collectie beeldhouwkunst. Die toont de evolutie van de kunstvorm in Mechelen, met onder meer de befaamde Mechelse poppetjes of poupées de Malines en de kenmerkende albasten.
De collectie schilderijen is omvangrijk en heeft een grote documentaire waarde. Veel kunstenaars in de collectie zijn minder bekende en soms anonieme meesters. Sommige stukken zijn ook bijzonder belangrijk voor het historische verhaal van de stad: iconografieën, historische taferelen, portretten, stadsgezichten en interieurs.
Naast schilderijen maken ook tekeningen, kaarten en gravures deel uit van deze collectie. Hierin vinden we onder meer grafische werken van 20e-eeuwse kunstenaars terug, zoals de uitgebreide verzameling tekeningen en aquarellen van Alfred Ost. Tot slot bezit het museum ook een 300-tal hedendaagse kunstobjecten, voornamelijk teken- of schilderkunst.
Historische objecten
De historische collectie bevat voorwerpen die de geschiedenis van de stad weerspiegelen. De oudste objecten dateren uit de prehistorie (silex, steen, fossielen, aardewerk, metalen voorwerpen, munten, beeldjes, beenderen, scherven). Daarnaast zijn er ook objecten, architectuurfragmenten, aardewerk, metaal, munten en scherven zoals uit de Gallo-Romeinse tijd. Ook architectuurfragmenten, aardewerk, munten en penningen, tegels, zegels en handschriften uit de 13e, 14e, 15e en 16e eeuw behoren tot de stedelijke collectie. Uit de 17e en 18e eeuw omvat de collectie glasramen, aardewerk, matrijzen, zegels, medailles, handschriften, strafwerktuigen, oude maten en gewichten, vlaggen en vaandels. Tot slot bewaart het museum recentere objecten uit de 19e en 20e eeuw, zoals architectuurfragmenten, glasramen, aardewerk, penningen, medailles, munten, zegels, matrijzen, handschriften, gebruiksvoorwerpen, vlaggen en vaandels.
Verder omvat de collectie ook objecten rond gilden en ambachten (zoals patroonheiligen, meubels, munten, aardewerk, textiel, wapenschilden). De verzameling volkskunde omvat onder meer een winkeltje, apotheek, volkse herberg, oude drukpers, poppenkast en voorwerpen uit de oorspronkelijke afdelingen van het museum voor folklore.
Collectie kunstambachten
De collectie kunstambachten is bijzonder waardevol. Ze bevat kwaliteitsproducten van de oude en nieuwe Mechelse kunstnijverheid, die de stad tot ver buiten de landsgrenzen bekendheid opleverden. Zo is de collectie goudleer van historisch belang omdat Mechelen het belangrijkste centrum van de goudleerproductie in de Nederlanden was. Ook de Mechelse kant is wereldvermaard.
Collectieprofiel
In 2023 werd het collectieprofiel aangescherpt met het oog op een beter collectiebeheer. Voor de verwerving van nieuwe collectiestukken wordt gefocust op erfgoed dat binnen twee themalijnen valt, namelijk ‘Mechelen als hof- en hoofdstad van de Bourgondische renaissance’ en ‘Mechelen als barokke zetel van de katholieke kerk in de Zuidelijke Nederlanden’. Met deze twee themalijnen wil het museum enerzijds de bestaande collectie valoriseren en anderzijds de bestaande collectie uitbreiden, verdiepen en versterken.
Depot Rato
In de loodsen van de voormalige Rateaufabriek in Muizen bouwen we aan een kwalitatieve bewaarplaats voor erfgoedcollecties. In het gloednieuwe erfgoeddepot Depot Rato brengen we de collecties van Museum Hof van Busleyden, het stadsarchief en de bibliotheek onder. Het gaat om duizenden kunstwerken, archeologische vondsten, historische voorwerpen en de vele boeken die de stad rijk is.
Museum Hof van Busleyden draagt de verantwoordelijkheid voor het depot en coördineert de toekomstige werking en openstelling ervan. In eerste plaats is het depot bedoeld voor de instellingen en organisaties die hun collectie of werking in het depot onderbrengen: Stadsarchief Mechelen, Erfgoedcel Mechelen, Het Predikheren, Projecten & Monumenten Mechelen en Museum Hof van Busleyden. Als tweede groep is het depot ook toegankelijk voor onderzoekers, vrijwilligers en erfgoedprofessionals (op afspraak). Het grote publiek is welkom om een kijkje te nemen achter de schermen tijdens evenementen en publieksdagen.