Sint-Lucia
Met zachte glimlach en een rode blos op de wangen kijkt de Heilige Lucia je aan. Het zwaard door de keel lijkt haar niet te deren. Dit houten popje is gesneden in een Mechels atelier tussen ca. 1500 en 1530. De maker kennen we niet.
Onverzettelijke Lucia
De Lucia die we hier zien, is Lucia van Syracuse (283-304), de patrones van de blinden. Haar patroonfeest valt op 13 december – de kortste dag van het jaar volgens de Juliaanse kalender. De terugkeer van het licht is dan ook een belangrijk aspect in haar verering. Vooral in Scandinavische landen wordt deze dag gevierd als een feest van het licht.
Volgens de legende bezocht Lucia met haar zieke moeder het graf van de heilige Agatha in Catania, in Sicilië. Toen haar moeder op wonderbaarlijke wijze genas, schonk Lucia al haar bezittingen aan de armen. Haar Romeinse bruidegom kon dat niet verkroppen en klaagde haar aan omwille van haar geloof in Christus. Dat ze geen offers bracht aan de Romeinse goden en keizer, verzwaarde haar zaak. Lucia werd ertoe veroordeeld om in een bordeel te gaan werken. Ze bleek zo onverzettelijk dat zelfs een ossenspan haar niet leek te verroeren. Ook op de brandstapel had zij nergens last van. Ten einde raad stak de beul haar tenslotte een zwaard door de keel. Met dit attribuut wordt de heilige hier afgebeeld.
Sint-Lucia in detail
- Titel: De Heilige Lucia van Syracuse
- Objectnaam: heiligenbeeld
- Vervaardiger: anoniem
- Datering: ca. 1500-1530
- Materiaal: hout, polychromie, bladmetaal, blik
- Afmetingen: hoogte: 70.5 cm
- Inventarisnummer: OCMW B0007
- Herkomst: Uit het kunstpatrimonium van het OCMW. In 2000 in beheer aan de stad Mechelen gegeven.